Sapka, téglalapból - corner to corner

Van egy horgolási technika, ami kissé szokatlan módon készül, már ami azt illeti, milyen hosszú sorokat és milyen irányban horgolunk.

Csíkosan kockás

A corner to cornerről itt olvashatsz:
https://tanulj-horgolni.blogspot.hu/2015/09/corner-to-corner-technika.html
https://tanulj-horgolni.blogspot.hu/2015/10/corner-to-corner-technika-negyszogek.html
Ha elsajátítottad a téglalap készítésének módját, akkor már neki is állhatsz egy C2C sapkának. :-)

Mérd meg a fejbőséged, és mérd le, milyen magas sapkát akarsz. Mivel a sapka nem lesz formára horgolva, hanem a végén a tetejét egyszerűen összehúzzuk, kicsit hosszabb sapkát kell horgolnunk, mintha a hagyományos módon készülne.

Corner to corner sapka

Példánkban a sapka magassága 20 cm, a fejbőség 54 cm.
Ez azt jelenti, addig szaporítunk, ameddig a háromszög befogóinak mérete eléri a 20 centimétert, és ezek után már csak az egyik oldalon szaporítunk, a másikon nem. Arra vigyázz, mindig ugyanazon az oldalon szaporíts! :-)

Így haladsz addig, ameddig eléred az 54 cm-es hosszúságot a készülő téglalap hosszabbik oldalán. Ferdén horgolsz, ezért a két hosszabbik oldal eltérő méretű!

Amikor 54 cm-nél jársz, mindkét oldalon abbahagyod a szaporítást, és kitöltöd a maradék kis háromszöget is. Ha készen vagy, a téglalap két rövidebb oldalát összevarrod.
Ekkor egy kis csövet kapsz. Az egyik oldalát kinevezed sapkatetőnek, itt a fonallal nagy öltésekkel körbehaladsz, majd a szálat meghúzva elrendezed a sapka tetejét úgy, hogy minél kisebb nyílás maradjon. A szálat rögzíted, eldolgozod.

A maradék, másik oldalon passzét horgolsz a sapka aljára. Ez lehet egyszerű rövidpálca is. Ha kevés a fonalad, akkor kevesebb sor, ha bőven van, akkor többet is horgolhatsz. Vigyázz, ne legyen túl szűk vagy túl bő a passzé!

Amikor elkészültél ezzel a pár sorral, eldogozod a szálakat, és készen van a sapkád.

Ez így kissé csupasz még, ezért vagy egy kész pompont tegyél rá, vagy saját szálából készíts egy szép nagy pompont.
A pompon feldobja a sapkát!

Ha színátmenetes fonalat választottál, akkor csíkos lesz a sapkád, méghozzá ferdén!

Azt tudnod kell, ezzel a módszerrel többet dolgozol, és lassabban készülsz el, mint egy hagyományosan horgolt sapkánál, de annál sokkal különlegesebb is lesz.

Úgy számolj, közepes vastagságú fonalból 10 dkg majdnem el fog fogyni. Ha vastagabb a fonalad, akkor pedig még kevés is lesz egy gombolyag!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy