Ha kezdő vagy a horgolásban

Ha a horgolásban, vagy a sapkahorgolásban kezdő vagy, olvasd el tanácsaimat.

Előrebocsátom, hogy amikor azt tanácsolja neked valaki, kezdd egyszerűbb darabbal, akkor nem irigységből, gonoszságból, rosszindulatból, lenézésből mondja ezt. Ezt azért tartom fontosnak az elején leszögezni, mert nem egyszer hallottam már azt, hogy á, biztos azért nem akarja X vagy Y, hogy én ezt vagy azt a modellt meghorgoljam, mert akkor én is olyan szépet készítenék, mint ő, vagy azt, ja persze, félsz, hogy túlteszek rajtad. Hát nem! :-)

Szóval, kedves kezdő sapkahorgoló, hidd el, mindenki volt kezdő, és mindenki küzdött azzal, hogy az a sapka ne legyen se nagy, se kicsi, és hasonlítson arra, amit a képen látunk. Előbb-utóbb mindenki rájön, nem hülyeség az, hogy haladj az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé.

Egyszerű sapka, több szál összefogásával

Persze, tudom, vannak, született tehetségek, akik megtanulják az alapokat, és máris biztos kézzel, (kéztartással) haladnak a legdivatosabb sapkák készítése felé. De ők vannak kevesebben.
A többiek lassabban haladnak, sokat horgolnak és bontanak.

A minták nem egyforma nehézségűek, ezt a legtöbb helyen jelzik is. A mintákhoz sok helyen odaírják, kezdő, könnyű, közepes nehézségű, vagy éppen a gyakorlott horgolóknak való. Egyáltalán nem szégyen kezdőként a kezdőknek való mintákat meghorgolni. Sőt! Később sem az. Ahogy az sem gáz, ha valaki a könnyű mintákat részesíti előnyben.

Mintás sapka

Mint tudjuk, a szépség nem egy absztrakt dolog, és a tetszés is olyan, amivel nem lehet vitatkozni. Mindenkinek más az ízlése, mindenki másra mondja, szép, vagy hogy ahhh, ez KELL nekem.

A kész modell szépsége, használhatósága és a nehézségi fok között nincs kapcsolat! Tehát egy könnyű, kezdőknek való modell is lehet nagyon szép, divatos, és a bonyolult, sok munkát igénylő sem biztos, hogy tetszik.

Már írtam arról, hogy a legegyszerűbb sapkamintát is elő lehet úgy adni, hogy nem az lesz az első gondolat, na, itt egy totál kis semmi sapka.

Rövidpálcás sapka színátmenetes fonalból

Ma már annyiféle fonal kapható, ami egyszerűbbé teszi a dolgunkat. Vannak szakaszosan festett fonalat, olyanok, amik különböző vastagságúak, különleges textúrával rendelkezők, vagy csak egyszerűen különleges színűek, nagyon vastag, de ugyanakkor puhák, és még rengeteg jelzőt és tulajdonságot sorolhatnék fel. Lényeg, a sokféle fonalból találhatunk olyat, ami az egyszerű mintákat is feldobja.
Több fonal összefogásával

Most divat a vastag fonalból való munka is. Ezt megoldhatjuk egy vastag fonallal, de több szál összefogásával is. A több szál lehet, azonos fonal azonos árnyalata, vagy azonos fonal több árnyalata, de különböző vastagságú, illetve eltérő vastagságú és eltérő színű, textúrájú is.
Ez utóbbiak teljesen egyedivé teszik az elkészült darabot, hiszen, ha én találtam ki, melyik fonal, mely színeit fogom össze, akkor az sokkal kevesebb alkalommal köszön vissza, mint egy népszerű fonal.
Sapka Bravo Big fonalból

Térjünk vissza a fokozatosságra.
Miért is érdemes ezt betartanod?

Látom, hogy a kezdőknek sokáig gondot okoz annak megtalálása is, hova kell ölteni, hogyan kell szaporítani, a sort összekapcsolni. Gyakran kihagynak egy-egy szemet, vagy éppen egy helyre többször öltenek, vagy a következő öltést nem a következő szembe teszik, hanem az utolsónak készült pálca oldalába. Ha ezeket a hibákat, vagy akár csak ezekből egyet elkövetsz, az egyszerű mintán hamarabb észreveszed, mintha egy bonyolult mintát horgolnál.

A mintát itt rögtön meg is magyarázom. Az egyik a horgolásminta, amit mintának nevezünk, de a leírást is annak szokták mondani. A leírás az, amikor egy darab elkészítését elejétől végéig leírják. Szavakkal, és/vagy rajzzal.
Mintának nevezzük azt is, ha látunk valamit, ami a minta, és annak alapján egy ugyanolyan valamit akarunk készíteni.
Sapka relief pálcákkal

Tehát mindenképpen célszerű a könnyebb mintától haladni a nehezebbek felé. Sőt, ha a sapkáknál maradunk, lehet, nem is kell bonyolult mintájú sapkakölteményeket horgolni, mert a gyorsan elkészülő, egyszerű öltésekből álló is nagyon vagány tud lenni.

Puha, színátmenetes fonalból

A fonalak gondoskodnak arról, hogy a sapkánk különleges legyen. Szép, különleges fonal, és máris különleges a sapka. Akkor is, ha egyráhajtásos pálcákkal horgoltad. Senki sem azt fogja firtatni, hogy ez miért csak egy egyráhajtásos pálcákkal horgolt sapka, hanem a megjelenését fogja nézni, a szép színt, fonalat, azt, hogy milyen jól áll a fejeden. Vagy annak a fején, akinek készítetted.

Miért horgolsz?
Mit szeretsz benne?
Kihívásnak tekinted, vagy pihentető tevékenységnek?

Ezeket gondold végig, és ne érezd rosszul magad, ha egyszerűen csak szeretsz horgolni, és örülsz, ha elkészül egy ruhadarab, vagy kiegészítő.
A gyakorlat sokat számít. Ha horgolsz, egyre ügyesebben forgatod a tűt, és idővel bátran vágsz bele egy bonyolultabb modell horgolásába.

Jó horgolást! :-)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy