Füles sapka

Gyereknek lesz a sapka, ráadásul téli időre?

Készítsd fülvédővel!
Sapka fülvédővel

Nem olyan bonyolult, mint gondolod!

Általánosságban:
Készítsd el a sapkát a szokott módon, az alsó széléig, de széle ne legyen! Próbáld a gyerek fejére, és színes fonallal jelöld meg, hol van a füle. Mindkét oldalon, így nem kell számolgatnod!

Ahol a füle van, horgolj pálcákat (amilyennel eddig is horgoltál), a következő sorban a sor elején és végén is csökkentsd a pálcák számát eggyel. Ha rövidpálcákkal horgolsz, akkor két sort horgolj ugyanazzal a pálcaszámmal, és minden sor elején fogyassz 1 pálcát. 
6-8 sor alatt elfogynak a pálcák, ez valószínűleg megfelelő hossz lesz. Méréssel pontosíthatod már az elején: leméred a fület, és megnézed, ez hány sornak felel meg. A pálcáknak a fül alatt kell "elfogyni". 
Az elfogyás azt jelenti, már csak 4 pálcád van, és ezt csökkented kettőre. Ekkor kész a fülvédőd. A másik oldalon ugyanúgy horgolsz.

Amikor készen vagy, a sapka alját körbehorgolod rövidpálcákkal. Akár a sapka színével, akár elütő színnel.

A megkötőhöz 12 szálat vágsz a fonalból egy megkötőhöz. A hossza tetszés szerint, de fonni fogod, tehát rövidebb lesz a végén a megkötő, és ráadásul félbehajtással kezded, tehát megméred, mennyire lógjon le a megkötő, hozzáadsz valamennyit a méretcsökkenés miatt, majd ennek a dupláját veszed. A félbehajtott fonalat a fülvédő utolsó sorának pálcái közé hurkolod, de nem együtt mindet, hanem 2 csoportban, tehát 6-6 félbehajtott szálat.

A felhurkolt szálkötegeket elrendezed, és háromfelé osztod. Hármas fonással befonod, a végén hagyj egy kis részt szabadon. A fonás végénél vagy megcsomózod a fonalat, de a fonás alatt, vagy egy szállal körbetekered, és a szál végét behúzod és eldolgozod. Ez utóbbit, ha a csomózásban jártas vagy, könnyen megoldod, ha nem, akkor a sima csomó, feszesre húzott szálakkal is jó lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy