Sapka - méret - táblázat

Sokan keresik a mérettáblázatokat. A mérettáblázat jó dolog, ha fogalmunk sincs, mekkorára készítsünk valamit, de ha konkrét személy számára készül valami, akkor azt tudom javasolni, mérj!

Egyedül akkor nem tudsz mérni, ha ajándék lesz a sapka, és nem akarod előre elárulni ezt.
Ha nem a saját gyerekednek/unokádnak készül a sapka, akkor kérd meg a gyerek szüleit, mérjék meg, mekkora a gyermek feje. A körméretet is, és azt is, hogy a fejtetőtől hány cm hosszú legyen a sapka.
Felnőttnél próbáld megsaccolni a méretet, de tudod, ez nem annyira fontos, mert a sapka 5-6 cm eltérést simán elvisel. Annyit azért nem árt tudni, az átlagnál nagyobb vagy kisebb fejre kell a sapka.

Az egyik ember szereti, ha a fülét teljesen eltakarja a sapka, a másik meg nem. Ezért kell tudni, milyen hosszú sapkát kell készítened.
Felnőtt sapka esetén lehetsz te magad a próbababa!

Visszatérve a mérettáblázatra, igen, vannak ilyen táblázatok. Többfélét ismerek én is, és némelyik eléggé eltér a többitől.
Főleg magasságbeli eltérések vannak. A felnőtt sapka hossza a táblázatok egy része szerint 25! cm.
18-20 cm elég szokott lenni.

A gyermekeknél fejméretek tekintetében hatalmas eltérések vannak.
Az elérhető táblázatok főleg amerikaiak, és úgy készültek, hogy lelkes emberek összegyűjtötték 150-200, de lehet, hogy több gyermek adatait, és abból átlagoltak.
Eleve kevés a mérés, nem tudjuk, mennyire pontosak. Ez csak az egyik gond, a másik meg az, hogy amerikai. Nem tudjuk, milyen gyermekek voltak a mérés alanyai. Az is lehet, hogy véletlenül sikerül sok szép nagyra nőtt gyereket mérni, de lehet, aprócskák voltak az ottani átlaghoz képest.
Nekünk olyan táblázatokra lenne szükségünk, ami manapság mért magyar adatokat dolgoz fel. Ilyen nincs.

Kérdezz körbe ismerősöknél, és elcsodálkozol, mekkora eltérés lehet két, azonos korú gyermek méretei között, még sapka esetén is.
Van olyan 5 éves, akinek felnőtt méretű sapka kell, és van olyan felnőtt, aki a táblázat szerint 3 éves gyermek fejbőségével rendelkezik.

A táblázatokat fenntartással fogadhatod, ha gyermeksapkát készítesz. Ha nincs lehetőség mérésre, akkor gondolj vissza olyan esetekre, amikor viccelődtek azon, hogy a gyerek feje mindig beszorul a pulcsiba, vagy véletlenül a nagy testvér a kicsi sapkájában ment iskolába, és fel se tűnt senkinek, vagy hogy szegény gyerekre ráadtuk a fél éves méretre való sapkát, és az orra tartotta meg. Ezekből legalább annyi kiderül, a mérettáblázathoz képest kisebb vagy nagyobb sapkát kell horgolnod.

Itt találsz egy mérettáblázatot, nem csak sapkára: http://www.bevscountrycottage.com/size-chart.html

Jó horgolást!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Téli kalap - vastag fonalból

Sapkahorgolás - gyorsan

Milyen sapkát horgolj, ha kezdő horgoló vagy